Yaz Stajı

Bu sayfa güncelleme sürecindedir.

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Stajı işlemleri başlamıştır. Staj başvuruları 27.05.2024-01.09.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup, bu dönemden itibaren tüm yaz stajı işlem ve süreçleri BYS sistemi üzerinden yürütülecek ve basılı evrak getirilmesi/doldurulması gerekmeyecektir. Aşağıda yeni sistemin kullanım kılavuzu pdf dökümanı bulunmakta olup ayrıca aşağıdaki linkten başvuru işlemleri için video linki bulunmaktadır.

Staj raporları 11 Ekim Cuma gününe kadar sisteme yüklenerek staj mülakatına girilmesi gerekmektedir. Mülakatlar yüz yüze yapılacak olup ilerleyen tarihlerde günleri yayınlanacaktır.

Yaz Stajı Başvuru kılavuzu için tıklayınız.

Yaz Stajı Başvuru işlemleri videosu için tıklayınız.

Yaz Stajı Tarih Aralığı: 24.06.2024-28.09.2024

Yaz Stajı Raporu Düzenleme işlemleri videosu için tıklayınız.

Staj yeri, staj içeriklerine uygun olacak şekilde öğrenci tarafından bulunur. Bu aşamada öğrenciler Ulusal Staj Programı ve firmaların kendi staj başvuru sayfalarını kullanarak ya da bu ikisi dışında kalan diğer firmaların İK birimlerine e-posta yoluyla başvurularını iletebilirler. Öğrenciler ayrıca ilgi duydukları alanlardaki ana bilim dalı öğretim elemanlarına danışabilirler.

Staj başvurusu sırasında verilen bilgilerde (tarih, işyeri bilgileri, katkı fonu, yaz okulu vb.) sonrasında değişiklik yapılamayacağından tüm detaylar doğru olarak girilmelidir. Staj başlangıcı öncesinde firma ile yüz yüze görüşerek çalışma koşulları ve bakım-onarım gibi zorunlu ara tatiller öğrenilerek başvurular bu bilgiler doğrultusunda yapılmalıdır.

Bu işlemleri gerçekleştiren öğrencilerimizin staj başvuruları Staj Komisyonu tarafından kontrol edilerek onaylanacaktır. Staj başvurusunun onay durumu "Staj Başvurusu" sayfasından kontrol edilebilmektedir. Staj yerinin uygunluğu hakkında Arş.Gör. Elif ULUTAŞ veya Arş.Gör. Batuhan SORUŞBAY ile iletişime geçebilirsiniz.


SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Staj başvurum sonrasında SGK İşe Giriş Bildirgesini nasıl temin ederim?

Gerekli staj başvuru adımlarını tamamlamış ve başvuruları komisyon tarafından onaylanan öğrencilerimizin sigorta girişleri staj başlangıç tarihlerinden bir hafta önce yapılmaktadır. İşe giriş bildirgenizi BYS Staj Başvuru Ekranı - Raporlar Bölümü veya e-devlet üzerinden "İşe Giriş Bildirgesi" olarak aratıp, çıktısını alarak staj yerinize teslim edebilirsiniz. Sigortanız yapılmadan kesinlikle staja başlamayın. Staj başlangıç tarihinden önceki hafta işe giriş bildirgeleri e-devlette gözükmeyen öğrencilerimizin staj komisyonuna durumu belirtmeleri gerekmektedir.

  • Yaz stajı ne zaman gerçekleştirilir?

2. ve 3. sınıfın yaz aylarında gerçekleştirilir. Yaz stajlarının 4. sınıf yazına kalması halinde, staj sonunda mezuniyet talebinde bulunabilirler. Sadece tüm derslerini tamamlamış olan öğrencilerimiz dönem içerisinde stajlarını gerçekleştirebilirler. Ayrıca ara dönemde stajlarını gerçekleştirmek isteyen öğrencilerimiz, bahar dönemi başlangıcına kadar olan sömestr döneminde minimum 18 gün olacak şekilde stajlarını yapabilirler. Final haftası bu süreye dahil değildir. 

  • Kaç gün staj yapılır?

Mezun olabilmeniz için 72 iş günü staj eğitimini gerçekleştirmek zorundasınız. Stajınızı 18 iş gününden az olmamak koşulu ile farklı firmalarda veya aynı firmanın Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ile ilgili farklı bölümlerinde yapabilirsiniz.

  • Yaz okuluna devam ederken yaz stajımı yapabilir miyim? (Düzenleme aşamasında...)

Yaz okulu sırasında staj günleri minimum üç gün olacak şekilde yaz okulu ile birlikte yaz stajı yapılabilir. Yaz Okulundan ders alacak öğrencilerimiz, OBYS üzerinden staj başvurularını gerçekleştirirken tahmini Yaz Okulu ders günlerini belirtmeleri gerekmektedir. Yaz okulunda alınması planlanan derslerin açılmaması ya da alınmaması durumunda staj tarihlerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu durumda olan öğrencilerin işaretlemiş oldukları yaz okulu ders günleri boş gün olacaktır.

  • Gönüllü/isteğe bağlı staj yapabilir miyim? (Düzenleme aşamasında...)

İsteğe bağlı stajları en az 14 iş günü olup, en çok 36 iş günüdür. İsteğe bağlı stajlar 2. Yarıyıl tamamlandıktan sonra öğrenci mezun oluncaya kadar herhangi bir zaman diliminde yapılabilir. İsteğe bağlı staj başvuru süreci zorunlu staj süreci ile benzer şekilde işlemektedir.

  • Güz, Bahar ve Ara dönemde yaz stajımı yapabilir miyim? (Düzenleme aşamasında...)

Güz ve Bahar dönemlerinde sadece tüm derslerini tamamlamış olan öğrencilerimiz staj yapabilmektedir.

Ara dönemde ise akademik takvimde açıklanan tatil dönemi, bütünleme haftası ve cumartesi günleri kullanılarak 18 iş günü tamamlandığı takdirde staj yapılabilmektedir. 4. sınıf öğrencileri sınavları olmadığı için final haftasını kullanabilirler. Yaz dönemi dışında yapılması planlan tüm stajlar için dilekçe verilmesi gerekmektedir.

  • Cumartesi günü staj yapabilir miyim?

Firma cumartesi günü çalışmaya devam ediyorsa staj yapılabilir. Öğrenci cumartesi günleri staj yapacaksa işyerinden cumartesi günleri staj yaptığına dair kaşeli ve imzalı bir belgeyi staj başvurusu esnasında sisteme yüklemesi gerekmektedir. Pazar günü ve resmi tatillerde staj yapılmamaktadır.

  • Herhangi bir iş kazası durumunda ne yapmalıyım?

Fakültemiz 5510 sayılı kanun gereği öğrencilerimizin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primlerini yatırmaktadır. Bu durum öğrencinin stajını yaptığı işyerinde yaşayabileceği bir iş kazası durumunda iş kazası bildirim zorunluluğunu staj yaptığı işyerine değil, öğrencinin eğitim gördüğü yere yüklemektedir. Öğrencinin kaza geçirdiği yada hastalanıp hastaneye başvurması durumunda almış olduğu raporda iş kazası ibaresi işaretlenmiş ise raporun düzenlendiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde SGK'ya iş kazası bildiriminin yapılması gerekmektedir. Öğrencilerimizin böyle bir durumda staj komisyonunu bilgilendirerek yasal süre içinde bildirim işleminin yapılması gerekmektedir.

  • İşsizlik Fonu Katkısı nedir? (Düzenleme aşamasında...)

İşsizlik fonu katkısı, öğrenciye ödeme yapan firmaların devlet katkısı ile bu ödemeyi geri alması için yapılan işlemdir. Belgenin amacı öğrencinin devletten ücret alması değildir. Bu kısım staj süresince firmadan maaş alan ve firmanın devlet desteği istediği durumlarda ögrenciler tarafından doldurulacaktır. Başvuru esnasında verilen bilgiler değiştirilemez. BYS başvuru ekranı işyeri bilgileri kısmında yer alan banka bilgileri bölümüne firma bilgileri yazılmalıdır.


Staj Komisyonu 

Staj komisyonu, bölümümüzün öğretim üyeleri ve elemanlarından oluşan bir komisyondur. Öğrencilerin tarafından bulunan staj yerlerinin bölüm için uygun olup olmadığına karar verir. Hazırlanan staj raporlarının değerlendirip staj kabulune onay verir. Staj ile ilgili sorularınız için Arş.Gör. Elif ULUTAŞ veya Arş.Gör. Batuhan SORUŞBAY ile iletişime geçebilirsiniz.

 


YAZ STAJI İLE İLGİLİ BELGELER

(Düzenleme aşamasında...)

Stajın zorunlu olduğuna dair belge isteyen firmalara verilecek olan 07.03.2025 tarihli e-imzalı belge

Geçtiğimiz dönem öğrencilerimizin yaz stajlarını gerçekleştirmiş olduğu firmaların listesi için tıklayınız.

Tüm öğrencilerimizin öncelikli olarak METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ STAJ YÖNETMELİĞİ'ni okumaları gerekmektedir.

 

 


Bu sayfa Metallurgical and Materials Engineering tarafından en son 26.03.2025 15:26:02 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM